Friday, October 14, 2011

AKU NAK CITER PSL LAKI AKU.. suka atie aku la

Nih ader satu citer akk nk kongsikan dgn korang..
Citernya begini..
 
Bila SUAMI balik rumah....
Dia jadi heran giler halaman umah berselerak,
surat kat peti pos tak berambil,
anak-anak tengah main korek-korek tanah kotor,
baju compang-camping, penuh dengan tanah dan kotoran,
rambut tak bersikat, tak bermandi..

Masuk ke pintu rumah lagi lelaki tu terkejut.
waaa... mana isteri ku...
Ruang tamu lagi teruk berselerak.
Lelaki tu melaung nama isterinya.. Sepi tiada jawapan.
Masuk ke dapur, sinki penuh dengan pinggan mangkuk tak berbasuh,
periuk tak bercuci,
mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak.
Masuk ke bilik air, baju belum berbasuh apatah lagi berendam.

Lelaki itu cemas mencari isterinya.
Dia bergegas ke tingkat atas melihat isterinya terbaring di atas katil
sedang membaca buku.
Fuuuhhh.. lega..
"Awak sakit ke?" tanya lelaki itu.
"Tak lah", jawab isterinya ringkas.
"Kenapa teruk sangat rumah kita hari ni?" Tanya si suami lagi
sambil meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam.
"Wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar,
abg mengatakan yang saya ini hanyalah suri rumah,
duduk di rumah tak sepenat diri abg yang duduk di pejabat,
dan abg sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah
yang menyebabkan saya merungut kepenatan kadang-kadang..

lelaki tu pun berfikir...
Kalau madam takde kat umah, alangkah tenteramnya hidup ini.
Boleh buat ape yang kita suka.
Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dan fizkal.
Pendek kata, FreeDoMmmmmlah!!

But hairan bin ajaib,
when dia betul-betul pergi meaning "She's Gone"'
aku plak trasa separuh mati.
Sehari dua memanglah shiokkk,
no one shouting from the kitchen for help,
no one to komen this and that,
no one to criticize.
Everything will be smooth…
hahaha... takde yg nak marah ku...

Tp masuk hari ketige,
I felt something missing.
Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau 'asshemmmm',
tak tau la mana nak cari yang baru.
Colgate da nak abis, tak tau kat mana dia stock up.
Air suam da habis, malas nk boil…

Masuk hari keempat,
rindu mula terasa...
Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah.
Tengok TV citer best pon jadi tak best.
Nasik bungkus feberite jadik tak feberite.
Makan kat  5 star hotel jadik rasa macam makan kat kedai AA.
Lebih-lebih lagi bila laundry basket dah makin bertimbun
ngan baju kotor.
Toilet dah mula licin berdaki..
Lantai dah berbelak, tak dimop..

Every nite, very the lonely,
baring atas katil nengok ceiling blindly..
bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian.
Jangan kata sebulan atau setahun,
belum seminggu isteri takde kat umah,
aku dah rasa separuh pengsan.
Masa ni barulah sedar netapa pentingnya
seorang wanita bernama isteri…

So guys out there.. jgn buli isteri kite.
Kalau boleh, tolong dia buat kerja rumah.
Bukan dok depan TV every weekend baca paper.
Apa ingat dia tu kuli ker?! Maid ker?!!
Kan dia tu bini kita, best fren kita, sweetheart kita..
Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah dulu
cukup ker nak bayar gaji dia untuk seumur hidup ???
ingat balik..

And furthermore, kan sama2 kerja carik rezeki,
sama jugak lah buat kerja rumah.
Kadang2 bila poket kita sesak,
tak ingat ker dialah orang yang paling dekat terdekat
kita nak kenyeng-kenyeng duit.
Tak kesian ker nengok bini kita?
Dah la satu hari keja kat office,
balik pulak kena buat kerja rumah lagi… penat tau!
Kalaulah aku diberi peluang jadik seorang wanita,… tak rela!!!

So to all mums and wives out there,
live will be meaningless without You mothers.
Uwaaaaaaa!!

SAYANGI LA KAUM PEREMPUAN KERANA TANPA MEREKA ANDA KEHILANGAN SESUATU.. HARGAI MEREKA!!!!!

Dari ilham seorang lelaki..
" Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel,
merengek atau mengilai seperti Pontianak.
Seburukburuk perangai wanita, ia akan terus melekat
di hati kita selagi hayat di kandung badan" 

Aper komen korang??
Ni komen akak :-

Korang lelaki yg bergelar suami, jgn pikir si isteri tu goyang kaki je kat
opis yg berhawa dingin tuh ye..
mmg la x penat sbb x pyh angkat bende2 berat ke aper..
tapi penat kepala otak melayan karenah boss & customer
yg sememangnye sentiasa byk songeh & pe'el
dari pagi smpai petang sok bertenggek dpn pc pun, letih tau
So, biler si isteri nih balik umah.. dorang siap ader plan dh nk wat itu ini kt umah tu
Igt isteri pun x reti ke nk psg angan2 nk balik umah terus terbongkang dpn tv?
Ader je angan2/keinginan cenggitu, tp buleh ker?
kalo akk mmg la x boleh dik oiii... mcm2 kene buat
tp alhamdulillah.. akk dianugerahkan seorg suami yg teramat la ringan tulangnye
mmg bkn jenis yg diceritakan dlm cerita di atas le..
suami akak tu mmg la spesis "org rumah"
x pyh suruh dik oiii kalo nk buat keja umah..
x sempat akak nk bebel psl lantai berbelak pun..
konfem dia mop dulu dh..
siap akak kene bebel lagi ader la kot.. huhuhu
Tapi mmg patut la kot en. husband berparangai "org umah" centuh
sebab akak nih ramai anak dik oiii...
kalo biar akak sorang nak handle 5 anak + keje2 umah + keje2 opis
konfem2 la akak jadi KEMASAI.. tau x aper kemasai tuh?
kemasai tuh maksudnye ala2 antu kak limah tu la dik oiii...
eeeeiiiiii... x kuase okehhhh!
akak nak menten jd comey kalo bleh smpai xder gigi neyy...
so en. husband, tlg support ye.. kate syg.. an? an?

MEKASIH X TERHINGGA UTK MOHAMAD KAMAL BIN HJ. SAMURI
sebab jadi suami ayg & sentiasa bersabar dgn karenah ayg..
alarr.. ayg nk ngade2, manje2 ngan abg je..
LUV U ABANG!!! muahhhh!

Ni dia en. husband akak... well, orgnye xoxo je... winkkkk!
pssstttt! dulu2 kan akak x minat dia nih tau
sebab kite minat kt org laen kot.. hehehe
tp kwn2 sebuk dok laga2kan kitaorg
dorang kata suke tgk kitaorg sbb sweet
dorang kata dorang suke kalo kitaorg couple
last2 terbercinta ko!... hmmmm... 
pastuh kawen... lps 10 tahun dah ader 5 anak..
kehkehkeh

So, aku ader laki okehhh...
pade sape2 yg rs aku tingin kt laki depa tu
x payah la okehhhhh....
sbb aku x rase laki ko sebagus laki aku..
(ader selaser molot azwan haji ali x wey???)
kehkehkeh









3 comments:

Charlie's Belle said...

kwang kwang kwang....alhamdulillah dapat kawan aku suami yang baik, yang sanggup berkongsi kesusahan dan kepenatan dia, yang faham penat lelah dia kat office balik rumah nak layan anak2 lagi, rumah lagi, mulut pun nak disuapkan. Syukurlah...semoga ramai lagi yang dapat suami yang macam ni kat luar sana...supaya rate perceraian di Malaysia tidak setinggi 2 setiap 1.5 jam.
Saya doakan semoga jodoh kamu berdua akan panjang berkekalan. InsyaAllah, sampai ke akhir hayat.
*parents yang bahagia hingga ke hujung - anak2 nya juga akan mencontohi*

Mohamad Kamal said...

ehemm..ni citer pasal aku yea?? mmm...no komen..I just only have love and commitment for my family..

Mohamad Kamal said...

sayang kat dia