Friday, December 23, 2011

Tuesday, December 20, 2011

Monday, December 19, 2011

Saturday, December 17, 2011

HINDI SONG #17

Humko Humise Chura Lo-Mohabbatein

Back To School Program

Pejam celi pejam celik, cuti sekolah dh hampir ke penghujung dah..
Korang dh siap ke shopping brg2 utk anak2 back to school?
Aku in the midst la.. baru beli beg & kasut...suruuuuutt dh RMs.. huhuhu
Kali nih aku shopping utk 3 beradik.. ALONG, ANGAH & BULAT
Yeyyy! bulat dh nk masuk darjah 1!!!
Kemain hepi & excited dia masa g beli beg & kasut sekolah hari tu..
Tergedik2, terkinja2 nak kan beg Angry Bird.. (Glamer sungguh si burung itewwwwww!)

Aku plan nak je boring terus semua sama pattern, senang kan..
Sekali masuk je lam kedai..
Along berbisik kt telinga aku cenih "Mama, Along nak beg mcm org dewasa tau.. mcm tuh.."
Toinnnggg! tau dia nak beg caner? BEG LABTOP ko... haaaaa...
Aku nak bantah, x smpai hati sbb dia dh tau kerajaan dh kasi duit kan..
So, aku ikutkan je la... Lagipun anak kan, bknnye sape2 pun...
Kalo anak x abeskan duit kite, saper lagi kan? huhuhu...

Lepas memasing setel memilih beg masing2 - sorang 2 bijik okey..
Aku ingat dh setel, sekali dorang gedik plak dok pilih2 wallet & pencil case plak..
Aku layan je sbb tgh ader duit...
Lagipun mmg nak kene beli pun. kalo x, biler lagi kan?
At last aku kene kasi kedai tuh almost RM200.
Konon g Plaza GM nak beli rega borong, sekali kopak gak.. huhuhu....

Nak tengok aper yg dorang shopping arie tuh?
JOMMM!

Wallet Si Terunasss...

dari kiri : Along, Angah & Bulat
Beli Kasut kat kedai BATA je, dekat umah... ader promosi tu...

Pilih la nak.. nanti mama bayo...

Friday, December 16, 2011

HINDI SONG #15

Soni Soni Akhiyon Wali - Mohabbatein

Tazkirah : DOA MURAH REZEKI

Salam semua..
Niat dihati nak laju2 buat entry tazkirah di pagi jumaat yg mulia ini..
Tapi terkelaut sekejap dek kerana melayan pikiran yg dh konfem2 melayang ke tengah laut di pagi hari..
Nelayan pun x turun laut pepagi tau.. hohoho...

Tapi xper, pagi td korang dh bace tazkirah dr tuan umah lain kan..
Haa.. sekarang meh bertazkirah & berusrah kat umah akk pulak..
Biar sepanjang hari jumaat, penghulu segala hari ni..
Tak putus2 kita dapat santapan rohani.. InsyaAllah..

*crdt to google*

Sedari aku banyak lagi doa2 sebegini.. Tapi aku x dpt nk compile lagi sbb masa x mengizinkan..
Nanti biler dah dpt, aku akan share...

~Semoga kite mendapat keberkatanNya~

Jom Masak #02 - Ketam Sup Lada Putih

Holla...
Hari ni nak kongsikan resepi masakan KETAM..
Simple je iaitu KETAM SUP LADA PUTIH..
Masakan ni ringkas sgt2 tapi sgt2 berkhasiat utk saper2 yg masih menyusukan anak..
Sebab ianya bleh membantu memperbanyakkan penghasilan susu badan..
Untuk aku mmg berkesan.. Meh nak citer sket...

Kebiasaannye, Cik B aku ni biler bgn pagi akan "kurus" sedikit sbb kene sedut je all nite long dek si Farysh..
Tapi keadaan berubah ye biler aku pekena sup ketam ni dimalam hari..
Pastuh bangun pagi keesokkan harinye, Cik B aku masih mantop! full & sendat!
Walaupun disedut all nite long dek si farysh.
Makna kata, mmg berkesan sgt2 la.. utk aku la kan.. utk korang, aku x tau...
So, jom la try test tgk...


Sup Ketam Lada Putih yg dh siap

Bahan2 :-
1. Ketam - dipotong2 & dibersihkan
2. Bawang Merah
3. Bawang Putih
4. Lada Putih (Ditumbuk lumat bersama bwg merah & putih menjadi pes)
5. Halia - Diketuk
6. Bunga Lawang
7. Buah Pelaga
8. Sup Bunjut
9. Daun Sup (kalo suke - aku x letak sbb nanti ader isu yg berbangkit, huhuhu)
10. Garam
11. Minyak utk menumis 

Cara2 Memasak :-
- Tumiskan bahan-bahan yang dh ditumbuk & diketuk tadi bersama-sama bunga lawang & buah pelaga
- Biler dh naik bau, masukkan ketam.. kacau2 sket..
- Masukkan air, garam & sup bunjut.
- Tunggu mendidih & kasi la dia g "haji" sket.. baru rasa terangkat sket kannn... tp jgn byk, nanti dia "riak". hahahaha
- Pastuh masukkan la daun sup korang tu.
- Pastuh dah leh makan.. nyum!
 
Ketam yg dh bersih & siap dipotong
Bumbunya...
PES Bawang Merah + Bawang Putih + Lada Putih
Nanti korang try tau..
Kalau ada apa nak tambah, sila bgtau jugak..
Semoga bertemu lagi...muahhh!

Thursday, December 15, 2011

HINDI SONG #16

Chalte Chalte - MOHABBATEIN

Tips Carian Yang Berkesan

Sedikit perngkongsian ilmu khas utk rakan2 readerku...

Sekiranya korang nak buat sebarang CARIAN a.k.a SEARCH kat mana2 Search Engine sekalipun..
Korang boleh cuba buat carian ikut tips mcm kat bawah ni..
Tapi aku type dlm English la sbb kalau dalam BM macam susah je aku nak translatekan..

"nurichinta77" - contains this EXACT phrase

+nuri+chinta77 - contains BOTH of these words

nuri-chinta77 - contains the word NURI but not the word CHINTA77

title:nuri - contains the word NURI in the document's title

url:nuri - contains the word NURI in the URL

Ini tips tau.. so, korang harus mencuba & amalkan..
Supaya senang nak buat keje..

So, let's hit Mr. GOOGLE now!!!
Ehhhh! Miss Google kotss!

Pitbull Featuring Chris Brown - International Love

Wednesday, December 14, 2011

Bilangan FOLLOWER Bertambah.. Mekasih!

Hari nih je follower aku dah bertambah sebanyak 3 orang lagi.
TRIMAS kepada yang sudi menjadi peminat aku.. peminat okeyyy.. jgn memain... ahax!
Aku janji, kpd sesape yg sudi menjadi peminat aku, aku akn jd peminat dia jugak...
Mekasih.. Mekasih... Mekasihhhhhhhhhhhh!

P/S : BERSAMA2 KITA SENDATKAN BLOG KITE DGN INFO YG BERMANFAAT


HINDI SONG #14

Aankhein Khuli Hon Ya - Mohabbatein

Hantaran Perkahwinan

Sabtu lepas, cousin aku yang dah selamat bertunang pd 3hb Disember tu call aku...
Dia bagitau tarikh nak melangsungkan majlis nikah & bersanding dia...
Hujung bulan May 2012, nikah & bersanding sebelah pompuan...
Awal bulan Jun 2012, bersanding sebelah lelaki pulak...
Okey la satu hal...

Satu hal lagi, dia dok tanyekan pendapat aku...
Aper theme colour yang best utk majlis dorang...
Wallaweyyy... aku ni wedding planner kahhh? huhuhu..
Tapi dia kate, dia follow aku punye opinion je...
Aduyai.. xleh la lagu tu abe... g la tanye tunangannye...
Biar korang survey & decide baju kawen dulu..
Kendian baru senang sket kot nak decide on theme colour, kan?
Pastuh dia tanye plak, ape barang nak buat hantaran tu...
Aku ckp lagi, srh dia bawak2 berbincang dgn tunangannye jugak..
Yelah, selalunye lelaki akan kasi ape brg yg pompuan nak..
Pompuan plak akan kasi barang yg lelaki nak.. kannnn?
Iyelah, zaman skrg kan leh kuar dating2 smbil survey2 barang & biler dh suke, leh beli dulu..
Apatah lg skrg nih tgh Y.E.S gitu...
Konfem2 la byk sales & promotion punye barang kan?
So, dia pun setuju & nak beli sket2 dulu..
Setel la lagi satu hal..

Satu hal lagi, aku nih dh konfem2 kena buat lagi satu set hantaran...
Tapi yg ini lagi grand la kan sbb hantaran kawen kan...
Jenuh plak la aku nak memerah otak aku nak mengeluarkan isi otak yg bernama IDEA KREATIF!
Tapi aku tau aku bleh buat sebab aku tau aku nih mmg kreatif.. (bagi laluan utk aku bwk bakul jap)
Tangan aku nih sebenarnye berseni.. kat sekolah dulu aku nih ARTIS..
bukan retis yang mcm kiah propa dok bising2 tu... tp artis yg pandai melukis la..
Skrg nih yang aku tgk ader bakat cam aku tu adalah si ALONG. :-)
Tapi org kata dia KIDAL sbb tu dia kreatif.. tp aku x kidal.. hahahaha
Haaa... kan dh melaluttt sket...
Now, U-TURN!

Pastuh kan, skrg nih kan org sebok kawen kan?
Trafik blog bertambah2 tau..
Sebab dorang buat carian psl hantaran..
So, skrg jugak aku UPkan lagi sekali koleksi gubahan hantaran yg aku buat hari tu.. jgn mare...
Tapi kali nih aku upload gambo utk 5-5 brg sekali.. ZASSSSSSSSSSSSSSSS! 






Lepas ni, aku kene buat & bekas plak... get ready for it!

Pitbull's Song Lagikkk...

Timbaland - Pass At Me ft Pitbull

Tuesday, December 13, 2011

HINDI SONG #13


Pairon Mein Bandhan Hai - Mohabbatein

Jom Masak #01 - Pajeri Nenas

HOLLAAA!!!
Tetiba terasa nak ngajak kawan2 masak la..
Masak PAJERI NENAS...Nak tak ikut?
Sebenarnya aku masak pajeri ni mlm td..
Kali kedua ni aku masak pajeri ni tau.. Alhamdulillah menjadi..
Kali pertama dulu pun (bln lepas kot) menjadi gak.. Alhamdulillah...
Hby kate cukup rase sumer.. 'thumbs up' katanye.. huhuhu
Jom masak PAJERI NENAS jom..

Ni dia rupa pajeri nenas aku.

Aku pakai nenas sebijik - x besar/x kecik
Nenas tu kopekkan kulit & buang semua bulu idungnye.. ala yg rambut2 tu..
Biar togel cengginih...

Kemudian potong comel2 & celur sekejap

Kemudian toskan..

Cantik je warnanye.. kuninggg... manis plak tu!!!

Okey, skrg bahan-bahan utk menumis plak..

Bawang merah, bawang putih, halia - mayang nipis ye...
Kulit kayu manis, Bunga Lawang, Buah Pelaga
Kerisik - beli yg dh siap je, sebungkus cukup
Pastuh rempah daging, aku pakai 1 1/2 bgks & ofkosh rempah BABA's - i loikee!
Santan pekat sket je lam secawan cinonet tu..
Tapi santan xder lam gamba sebab pembeli santan tgh bermain2 di playground.. hahahaha

Nak masaknye, senang je..
Masukkan minyak masak lam periuk dlm 5-6 sudu
Pastuh dh panas, masukkan kesemua bahan-bahan untuk menumis tu..
Biler dh kekuningan, masukkan rempah & kerisik...
Kacau2 smpai menjadi pes yg cantik & pecah minyak
Kemudian masukkan nenas & santan..

Masak smpai betol2 pekat & tambah lah garam & gula sket...


Dan dia akan jadi cenih.. nyummm2..

Nota Kaki :-
Tengah verangan nak buat blog masak2 ni.. huhuhu... tgh gian nih.. hehehe... boleh kah... hahaha...

Friday, December 9, 2011

BE Againnnnn!

Thank you Allah...
Sekali lagi BE melekat kat Blog aku yg serba kekurangan ini...
Amin.. Amin Ya Rabbal Alaminnnn....

Sekarang aku nak kene rajin sket la mengepos ape yang patut...
Terima kasih En. NUFFNANG! AI LEBIU!!!

Geleng2 Bontot


HINDI SONG #09

Yeh Ladki Hai Allah - K3G

Melayan Jiwa Kacau ..

Hari nih sesungguhnya aku banyak keja..
Tapi tak terbuat la dah sebab JIWA KACAU...
Allahuakhbar...

Pepagi masuk opis tadi dengan perut hampir2 putus..
Terus aku capai BIHUN SUP PAMA...
Gi pantry & make it happens! hahaha... mcm ape je ayat aku..
Meaning aku bekfast dgn bihun segera je la..
Jadi la sebagai alas...

Pastuh terus wat keje.. yang sememangnye banyak..
Xder saper nak tolong pun.. maklum la partner in crime dh xder..
So, harus la aku concentrate sorang2..
Buat keje pelan-pelan.. bukan bermakna buat slow2 mcm siput tp berhati2..
Cepat & berhati2 supaya xder yang kokak kat mane2..
Dan aku manage to settle it part by part.. alhammdulillah..

Tapi disebabkan ader lebah yg sibuk je dok berbunyi kirin kanan atas bawah..
Jiwa aku jadi kacau balik..
Then aku stop kejap, aku g selak blog sane sini..
X banyak la, dalam 3-4 blog sempat aku singgah & aku terjah...
Then aku g 4shared, carik lagu2 old skul.. LEMON TREE & MISS U LIKE CRAZY
Waahhhh.. x bleh blahhh! Memang besttt!

Pastuh smpai mase lunch.. so, kuar la cari abg lori.. x dtg plak! Demmm!
Makanya kene la beralih haluan ke Baloh... kecut2 je perut takut kene caj mahal..
Iyer la.. aku tau la aku baru je dpt bonus.. tp xder maknanye...
Naper?? aiiiiii.. malas la nak citer.. nanti lagi kacau jiwa aku nih...
So, tapau la nasi+ikan patin tempoyak+ulam2+sambal belacan = RM6!..
Balik opis makan..alhamdulillahh lagi sekali (terbyg muke bulat yg selalu igtkan aku srh bersyukur)..

Pas makan ni, igt nak smbg wat keje tp teringat plak kat lagu NOVEMBER RAIN..
Terus aku bukak Utube & layan jap..
Pastuh terus buat post nih laju2..
Saje nak sharekan VClip nye kat sini.. BEST!
Jom tgk... Zaaaassssssssssssssssssssssssssssssssssss!


Haa... bestkan?
So, skrg bleh la smbg wat keje.
Lgpun boss dh msuk.. nanti jd issue plak... dpt kurang lg kot nanti.. huhuhu...

Thursday, December 8, 2011

HINDI SONG #08

Kabhi Kushi Kabhi Gham - K3G

Info Kesihatan : Keburukan Menahan Kencing

Info nih aku cedok dari email yang diforwardkan oleh seseorg yg bergelar rakan maya. 
Same2 kite manfaatkannye.

 
SEKALIPUN terpaksa menghadiri mesyuarat penting atau memandu untuk jarak yang jauh, menahan air kencing bukanlah satu tindakan yang bijak. Air yang ditahan itu hakikatnya kotoran beracun yang perlu dikeluarkan daripada badan. 
 
Menurut Pakar Urologi, Kesihatan Lelaki dan Pembedahan Robotik, Pusat Perubatan Prince Court, Datuk Dr. Sahabudin Raja Mohamed, menahan diri daripada membuang air kecil akan memberi kesan negatif kepada kesihatan. 
 
Namun, perkara itu mempunyai kesan yang berbeza mengikut jantina dan usia.
“Kanak-kanak yang menahan kencing terlalu lama boleh menyebabkan masalah besar. Tidak kira lelaki mahupun perempuan, ia boleh meningkatkan kejadian jangkitan saluran kencing.
“Dalam kes yang lebih buruk, ia akan mengakibatkan inkontinens iaitumasalah hilang kawalan untuk menahan kencing,” kata Sahabudin. 
 
Masalah itu menyebabkan penghidap tidak mampu menahan kencing daripada terkeluar sendiri terutamanya ketika batuk, bersin atau meneran. 
 
Seseorang juga sukar untuk menahan kencing sehingga dia boleh terkencing di mana-mana sahaja sebelum sempat pergi ke tandas. 
 
Antara tanda-tanda seseorang itu mendapat masalah inkontinens adalah sering berasa tidak puas ketika membuang air kecil atau aliran air kencing yang lemah. 
 
Masalah itu boleh terjadi kepada mereka yang mengalami kerosakan ginjal, uretra yang tersumbat ataupun kerosakan saraf akibat diabetes. 
 
Dalam pada itu, Sahabudin menjelaskan, membuang air kecil sebanyak di antara lima hingga enam kali sehari merupakan situasi yang normal. 
 
Namun, mereka yang membuang air kecil melebihi lapan   kali sehari menunjukkan keadaan yang sebaliknya. 
 
“Kencing kurang daripada lapan kali sehari merupakan keadaan yang normal. Urin mereka akan berwarna jernih seperti air paip,” ujarnya. 
 
 
Pundi kencing yang berfungsi secara normal ditunjukkan apabila seseorang membuang air kecil dalam tempoh tiga hingga empat jam sekali iaitu tidak lebih lapan kali sehari.
Mereka yang normal akan membuang air kecil hanya sekali pada waktu malam.
Jelas Sahabudin lagi, mengurangkan minum air masak bagi mengelakkan seseorang itu kerap ke tandas adalah satu tindakan yang salah.
Mereka tidak seharusnya mengurangkan pengambilan air kerana bahan tersebut penting kepada tubuh bagi mengelakkan dehidrasi.
“Jangan mengurangkan kuantiti air yang diminum. Sebaliknya pergilah berjumpa dengan doktor untuk mengatasi masalah itu.
“Jika terdapat jangkitan, pesakit perlu dirawat terutamanya mereka yang mengalami pundi kencing terlalu aktif,” katanya lagi.
Antara tanda kencing terlalu aktif adalah sukar menahan kencing, kencing tidak puas, pergi ke tandas melebihi 10 kali sehari dan berlaku kebocoran jika menahannya.
Masalah ini boleh terjadi lebih kerap dalam kalangan wanita muda. Seseorang yang menghadapi masalah ini akan membuang air lebih daripada 10 kali sehari serta tidak dapat menahan kencing.
Antara kaedah yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah itu adalah senaman otot untuk mengawal kencing, latihan pundi kencing dan penggunaan ubatan.
Jelas Sahabudin, masalah tersebut sering berlaku akibat kesibukan kerja yang mengundang masalah malas ke tandas selain ketiadaan kemudahan tandas yang bersih.
Sementara itu, melakukan aktiviti seperti memandu sambil menahan air kencing boleh mengundang bahaya. Perbuatan menahan kencing didapati mempunyai kesan yang sama dengan keracunan alkohol atau tidak tidur selama 24 jam secara berterusan.
“Apabila manusia sampai kepada titik kesakitan, mereka tidak mampu berfikir dan membuat keputusan lagi. Ia sama seperti mabuk,” kata profesor neurologi di Universiti Brown di Providence , Pulau Rhode, Amerika Syarikat (AS), Peter Snyder.
Kajian Synder bersama kumpulan penyelidiknya itu memenangi kategori perubatan anugerah Ig Nobel anjuran majalah Annals of Improbable Research (AIR) di AS baru-baru ini. Ig Nobel memberikan anugerah untuk pelbagai kajian yang dianggap melucukan tetapi kemudian membuatkan orang mula berfikir.

Wednesday, December 7, 2011

Aku Masihhhh...

Tadi terbace satu entry dari Blogger Ayu yang mengatakan dia rindukan saat-saat menyusukan anak dia..
Aku baru teringat, dah lama aku x update pasal perjalanan penyusuan anakku, bb Farysh tu..

Okey, aku MASIH lagi menyusukan dia..
Cuma aku bukan lagi seorg Pumping Mommy..
Aku dah benti mengepam kat opis dah lama dah..
Sejak dari lepas cuti raya puasa lagi iaitu awal september...
Kiranye aku masuk je keje lepas raya waima 7hb Sept 2011, aku dh x kendong BP lagi dh..
Semuanya bermula biler aku asyik x sihat je time raya tuh..
Biase la, time x sihat milk production sgt2 low..
So, aku x pump even xder EBM stock pun..
Sejak dari hari tu jugak aku aku bekalkan bb farysh dgn FM ke taska..
Alhamdulillah, syukur dia x reject.

Tapi ader jugak 2-3 x aku terpaksa pump kat umah kalo aku cuti or MC
Tapi bb farysh aku anta ke taska, so aku pump la kat umah..
Pastuh EBM tu aku bekukan.. smpai skrg dok ader lam fridge..
Tak banyak, cuma 6 botol je lg..
Aku x kasi pun bb farysh minum sbb aku x tau EBM tu ok lagi ke x..
Sebab dah almost 3 months dah kan... mmg la kalo ikutkan guideline.. mmg elok lg..
Tapi aku x konfiden sbb aku x penah simpan EBM lebih dari sebulan..
X sempat sampai sebulan, aku dh ganti yg baru..
Kira aku punye EBM Stock In-Out Cycle untuk 1 month je.. Tak lebih..
So, aper pendapat korang? Bleh kasi x?
Bukan aper, nak buang SAYANG... giler x syg kan.. kuar dari dada sendiri kot kan..
X bleh nak beli dari kedai pun yang ader brand MAMA WATIE.. huhuhu

Sekarang ni, sepanjang hari kat taska memang bb farysh on FM la..
Biler ptg bawak ke pagi esok, mmg dia bergantung sepenuhnye dgn direct feeding...
Xleh x kasi, wajib kene kasi!
Penah gak 2-3 kali aku suruh hby cuba kasi FM kat bb farysh...
Mase aku nk masak or ader nk wat sumting kat umah...
Tapi dia reject terus!
Xder maaf bagi mu mama!
Nak x nak, mama kene huloq jugakkkk!
Hahahaha.. memang x buleh blah wey...
Makna kata, kalo dia dgn aku je, strictly no FM.. at all!

Tapi comel la kalo dia tgh bf sbb skrg nih dia kan tgh lasak..
Tengah banyak akal... tgh nk tjk pandai, nak jd hero...
Macam2 style dia gayakan time dia BF..
Memang best.. Nanti2 aku citerkan kat lain entry plak..
Memandangkan dh pjg lebo mak menaip kt sini... huhuhu...
Nanti kang ader yg ckp mak xder keje plak.. kannn?
Padahal menaip ni pun time lunch.. tp dh pjg sgt, terlajak la sket.. alarr.. 10 menet je...
Org yg x buat blog pun x semestinya terus buat keje lps jam terpacak kul 2pm, kan...
Ader g beautifulnara la... myartis la.. aper la.. carik ghosip2 retissss!
Mak bukan spesis tu tau... mak x pandeyyyy...
Tapi.. kalo korang kate ''ko tau x, sarah raisuddin dah beranakkkk???"
Haaa.. kalo ader je soklan cenggitu, baru le mak bukak nokk...
Bukan aper.. terkejut kan.. org beranak pun aku x tau.. kahkahkahhhhhhhhhhhhhhhhh!

Okey la, nanti sambung lagi.. skrg mau sambung wat keje.. adios! Salam...

Teringin nak tengok bb farysh nyonyot bende cengginih... huhuhuhu....

Monday, December 5, 2011

KOLEKSI HANTARAN PERTUNANGAN #02

Ini adalah kesinambungan dari entry aku yang INI.
Kalau dulu aku dh poskan 3 gamba koleksi hantaran yang aku dh buat
So, kali ni aku nak poskan lagi 2 koleksi iaitu SIRIH JUNJUNG & BAKUL BUAH2AN.

Aku dh bgtau yang ini adalah koleksi hantaran aku yg ke-2 utk aku..
Tapi sirih junjung yang aku ni adalah yang pertama untuk aku..
Kira ni sirih junjung sulong aku la..
Memula nak buat, x konfiden kot sbb x penah buat & x penah tgk org buat..
Tapi aku yakinkan diri sendiri berbekalkan kreativiti aku..
Maka terhasil la SIRIH JUNJUNG sulong aku yg aku sendiri suke sgt2!
Kire bangga la dgn diri aku ni.. BAGUS WATIE!!!

Bakul buah-buahan malas la aku nak citer sbb terlalu simple..
Saper2 pun boleh & berani nak buat kan..
Tapi kalau sirih junjung aku tau x semua org tau & berani buat..
So, pepagi lagi aku bangun sblm breakfast aku dh ngadap


Korang nampak x daun sirih tu aku rendam lam air?
Alkisahnye, si anney kedai tu dh petik daun sirih tu dah 2 hari.. dh layu!
So, apa lagi.. sesampai je kat umah terus aku rendam lam besen & aku sumbat lam fridge..
Bunga plak aku bungkus2 lam paper & sumbat lam fridge gak..
Sok pagi, amek kuar aku tgk segar je..
Daun sirih tu pun mencanak je kerass.. hehehe
So, aku pun start menggubah.. dgn penuh debaran...



Inilah hasilnye...
Kat tengah2 bunga tu adalah bekas cincin...
Makcik aku nak letak kat tengah sirih junjung..
Tak penah dibuat dek org kan? huhuhu...
Tapi kira ok la kan... cun gak..

Tu dia 2 lagi koleksi hantaran yang aku buat...
SIRIH JUNJUNG & BAKUL BUAH-BUAHAN...
So, ape kate surveyyyy???

Friday, December 2, 2011

HINDI SONG #06

Mehndi Laga Ke - DDLJ

Tazkirah : FADHILAT SURAH AL-WAQI'AH

Salam Jumaat kepada semua sahabat. 
Aku terpanggil untuk berkongsi fadhilat surah al-waqiah ini, di mana khasiatnya tersangatlah bagus untuk kita.

Sila KLIK untuk membaca...

Sabda Rasulullah s.a.w.: “Sesiapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap hari, ia tidak akan ditimpa kefakiran.”

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Siapa membaca surah Al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya. (Diriwayatkan oleh Baihaqi dari Ibnu Mas’ud r.a.)

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Ajarkanlah surah Al-Waqi’ah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah Kekayaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)

Sabda Rasulullah s.a.w. : “Barang siapa yang membaca surah Al-Waqi’ah setiap malam maka dia tidak akan tertimpa kefakiran dan kemiskinan selamanya. Dan surah Al-Waqi’ah adalah surah kekayaan, maka bacalah ia dan ajarkan kepada anak-anakmu semua.”

Menurut fatwa sebahagian Ulama’ katanya: “Barangsiapa membaca surah Al-Waqi’ah pada setiap hari dan malam dalam satu majlis sebanyak 40 kali, selama 40 hari pula, maka Allah akan memudahkan rezekinya dengan tanpa kesukaran dan mengalir terus dari pelbagai penjuru serta berkah pula.”

Surah Al-Waqi’ah adalah surah yang ke -56 di dalam Al-Quran, terletak pada juzuk ke 27 dan terdiri dari 96 ayat. Dinamakan Al-Waqi’ah kerana di ambil dari lafal Al-Waqi’ah yang terdapat pada ayat pertama surah ini, yang ertinya kiamat. Di dalam surah Al-Waqi’ah ini menerangkan tentang hari kiamat, balasan yang diterima oleh orang-orang mukmin dan orang-orang kafir. Diterangkan pula penciptaan manusia, tumbuh-tumbuhan, dan api, sebagai bukti kekuasaan Allah dan adanya hari berbangkit.

Di dalam surah Al-Waqi’ah terkandung beberapa khasiat, antara lain:
  • Bila orang membiasakan membaca surah ini setiap malam satu kali, maka dia dijauhkan dari kemiskinan selamanya.
  • Bila di baca 14 kali setiap selesai solat Asar, maka orang yang membacanya itu akan memperoleh kekayaan yang berlimpah ruah.
  • Jika di baca surah ini sebanyak 41 kali dalam satu majlis (sekali duduk), insyaAllah di tunaikan segala hajatnya khususnya yang berkaitan dengan rezeki.
  • Supaya menjadi orang yang kaya sentiasa bersyukur, amalkan membaca surah ini sebanyak 3 kali selepas solat subuh dan 3 kali selepas solat Isya’. InsyaAllah tidak akan berlalu masa setahun itu melainkan ia akan di jadikan seorang yang hartawan lagi dermawan.
  • Amalan orang-orang sufi, supaya dilimpahkan rezeki. Hendaklah berpuasa selama seminggu bermula pada hari Jumaat. Setiap selepas solat fardhu bacalah Surah Al-Waqi’ah ini sebanyak 25 kali sehinggalah sampai pada malam Jumaat berikutnya; pada malam Jumaat berikutnya itu, selepas solat Maghrib bacalah surah ini sebanyak 25 kali, selepas solat Isya’ bacalah surah ini sebanyak 125 kali diikuti dengan selawat keatas Nabi sebanyak 1000 kali. Setelah selesai, hendaklah ia memperbanyakkan sedekah. Kemudian amalkanlah surah ini sekali pada waktu pagi dan petang. Insya’Allah berhasil.
  • Surah ini jika dibaca disisi mayat atau orang yang sedang nazak, insyaAllah di permudahkan untuk roh keluar dari jasadnya. Jika dibaca disisi orang sakit, diringankan kesakitannya. Jika di tulis, kemudian dipakaikan kepada orang yang hendak bersalin, InsyaAllah segera melahirkan dengan mudah. Boleh juga dibaca disisi orang yang hendak bersalin sebagai selusuh.
Menurut As’Syeikh Abi’l Abbas katanya
  • Bila hendak mengamalkan surah Al-Waqi’ah ini, terlebih dahulu berpuasa selama 7 hari, di mulai pada hari Jumaat berakhir pada hari Khamis. Puasanya “tidak memakan sesuatu yang bernyawa / tidak makan ikan, daging, segala haiwan, hanya makan sayur-sayuran sahaja.
  • Dalam 7 hari itu, sesudah solat fardhu, membaca surah Al-Waqi’ah sebanyak 25 kali. Apabila bacaan tersebut di mulai setelah solat fardhu Subuh pada hari Jumaat pertama, maka diakhirilah pembacaan Al-Waqi’ah itu pada setelah fardhu Isya’ pada Jumaat berikutnya.
  • Pada malam Jumaat terakhir ini hendaklah membaca surah Al-Waqi’ah sebanyak 125 kali kemudian selawat 1000 kali.

Thursday, December 1, 2011

HINDI SONG #05

Tujhe Dekha To - DDLJ

AKU MASIH SAYANG 3 LELAKI INI...



MASIH SAYANG... be my bofrenzz selama2nye okey... luv u!

Merabannnnnnnnnnnnnnnnnn

Malam tadi x jadi pun kata nak pi men bowling sebab time constrain la..
Si baby sebok nak tido..
Si Hubby ajak p lepaih maghrib teruih..
Lagipun bowling tu kena men straight 3 game..
Mau makan 2-3 jam kan..
Tu x campoq hok sana, hek sini lagi tu..
Makna kata kena postpone la ke lain hari..
Mungkin nak p belah siang la kot, senang sikit nak kelola budak2 tu.
Tapi budak2 tu dh excited taruh dah..
Takpa, relax no anak2.. sok ka minggu depan ka, mama bawak..
Yang pasti sebelum hampa semua p bersunat...
Haa... Along Angah nak bersunat ni, 18hb ni..
Tu pun depa excited jugak tu.. sabaq no.. macam la hampa nak p funfair ja kan..
Hehehehehe..

Hari ni pulak aku tengah berkera2 nak p vacation...
Adoii.. cakap macam oghang kaya kan.. kaya kah? huhuhu
Hampa doa2 la bagi aku cepat kaya..
Tapi skrg ni memang la aku dah kata wey..
Kaya anak.. alhamdulillahhh... syukur.. nikmat Allah tu kan...
Haa.. nak pi vacation? pi mana hahh?

Pi dekat2 ja la kot.. aku minat nak pi belah pulau..
Yelah.. sesuai la kan untuk diri aku yang selalu kegilaan + kesawanan ni..
Damai gitu kan... tapi pulau apa nama?
Pulau Pinang kat Batu Feringgi, best gak kan..
Dulu p pun masa bujang2 ja, p ramai2.. hoha-hoha dgn kwn2.. sonott!
Okey, aku tengah survey2 ni...
Kalo jadi p penang, buleh la singgah balik kg aku sekali..
Dah dekat pun kan...
Tapi kalo betoi jadi, ada masalah la pulak..
Aku dah xdak coti!!!!

Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......

Wednesday, November 30, 2011

Malam ni aku nak bawak anak2 g main bowling.. first time ni nak bawak dorang main..
Baru je borong 4 eVoucher dary MyDeal tghari tadi.
Dorang mesti happy giler.... Mama pun nak happy2 jugak la.
En. Hubby, tolong bagi kerjasama. Terima kasih.

DI KALA DUKA...

Semenjak dua menjak ni aku down sgt2..
Rasa macam keseorangan... kesepian.. xder kawan...
Perasaan bercampur-baur.. lebih banyak sedih dari gembira..
Aku rasa macam aku x berguna je untuk orang2 sekeliling aku..
Pendapat aku, suara aku sgt2 x bermakna untuk dorang..

Rasa macam tak dihargai oleh orang2 yang aku sayang..
Sangat2 rasa terpinggir!

Aku rasa aku GAGAL jadi manusia yg baik..
Aku rasa macam pengorbanan aku selama ni sia-sia..
Segala yang didepan mata aku, sangat2 x memberangsangkan..
Rasa macam tak berbaloi untuk aku hidup.. Astaghfirullahhh...
Dah berkali-kali aku bermuhasabah... tapi aku buntu..
Tapi aku x lupakan Allah.. tetap setia berdoa kepadaNya...
Semoga diberikan hidayah & petunjuk untuk aku...
Sekarang ni aku masih rasa down...
So, aku jalan2 kat Youtube..
Dan aku jumpe nih..

THE LAZY SONG -  Teringat anak buah aku (Danish & Syasya) menari2.. comel!
Terhibur sket atie aku sekarang ni.. tp sket je la...



Kejap lagi aku nak download, bwk balik umah & pasang kat TV...
Kasi Along, Angah, Bulat, Qais & Farysh joget2 comel.. rindu kat ANAK5!

HINDI SONG #04

Mere Khwabon Mein - DDLJ


Fakta Mengenai Gigi Bongsu

Gigi Bongsu adalah gigi geraham ketiga yang tumbuh pada peringkat remaja awal dua puluhan. Ia kerap terhimpit (terimpak) kerana ruang di rahang mulut tidak cukup untuk gigi tersebut tumbuh dengan baik.

Gigi bongsu yang terimpak boleh menyebabkan :-
  • Kesakitan
  • Jangkitan
  • Kebengkakan
  • Penyakit Gusi
  • Nafas BErbau
  • Kerosakan gigi (karies) pada gigi bersebelahan
  • Kesukaran membuka mulut
Anda perlu berjumpe dengan doktor pergigian sekiranya berlaku keadaan seperti berikut :-
  • Kebengkakan gusi disekeliling gigi bongsu
  • Kebengkakan muka
  • Kesukaran untuk menelan
  • Kesukaran membuka mulut
  • Demam
 Rawatan yang mungkin diberikan :-
  • Makan ubat
  • Cabut gigi!

Adoiii... xkan kene g cabut kot? aku tengah menahan sakit gigi ni.. nak bukak mulut pun x berapa boleh dah.. boleh la bukak, cuma xleh luas2.. ala2 sopan gitu. huwaaaaaaaaaaa.... dh tua2 pun masih x abis dgn masalah gigi bongsu yg seakan-akan malu nk kuar ni. ~sigh~

Tuesday, November 29, 2011

HINDI SONG #03

Ruj Ja O Dil - DDLJ

KOLEKSI HANTARAN PERTUNANGAN #01

Salam Maal Hijrah 1433h utk semua muslimin & muslimat semua. Cuti panjang2 korang g maner? Akk x kemana pun dik, dok umah je ajak batalion akk berperang. huhuhu.. Lagipun hujan je manjang kan.. So, dok la kat umah diam2. Tapi tak diam jugak la sbb akk banyak keje dik.. Kemas rumah, basuh baju, memasak, melayan karenah anak2.. phewww! Dah tuh skrg nih akk dlm kontrak utk menyiapkan hantaran untuk sepupu yg nak bertunang 3hb Disember nanti. Alar, 5 dulang je. Tapi 5 dulang pun dgn akk yg ramai anak ni, mmg mencabar jugak la kan.. Dah la bkn nye suke pun dgn aktiviti keras2 tangan ni. Tapi yelar, dah org mintak tolong, tolong je la.. hari ni hari akk tolong orang, esok2 mgkn akk plak kene mintak pertolongan org kan.. makcik akk ni anaknye 4 org, semua lelaki. akk plak 5 lelaki.. so, x reti2? kan? huhuhu...

Meh layan gambar2 hantaran yang akk dh siapkan tu. FYI, ni adalah koleksi hantaran kedua yg akk buat sendiri. Yang pertama mestilah hantaran akk mase akk kawen dik.. mase tuh dh konfem2 akk kene buat sendiri sbb mase tu xder saper pun yg boleh tlg, adik2 akk semua kesik2 lagi.. Meh la layan, pastuh tlg kasi komen utk improvement di masa akan datang. :-)

Kain Pasang yg digubah menjadi Jambangan Bunga
Mamat Enterprem - Tp dia la sumber inspirasiku..
Cokelat2 dlm Kotak digubah jadi Peti Harta Karun
Ader Ferrero Rocher u... Anak2 tgk merereh je..
Kotak Kek - Kek blom diisi
Nih la ketiga-tiga Dulang Hantaran itu. Dah diangkut oleh tuannye pun mlm td.
Sebenarnye ada 5 dulang, tapi baru siap 3 dulang. Lagi 2 tu adalah Sirih Junjung + Cincin (x penah dibuat org kan combine cincin & sirih junjung sekali.. huhuhu) & Bakul Buah-buahan. Nanti biler dh siap akk update kat next entry ye.


Saturday, November 26, 2011

Olay Regenerist - My Next Mission

Hisyyy... mama watie ni.. mission pertama waima Premium Beautiful blom start lg
Skrg dh dok pikir psl next mission plak?
Hello.. sebenarnye, Premium Beautiful tuh bukan aku punye mission pun..
X penah terpikir nak pakai pun sbb xkan mampu nk membelinye dik oii.
Tapi dh org nk sponsor kan, ape salahnye put it as a mission.. kehkehkeh
Tapi bukan hubby akk yg sponsor okey.. tp org lain... hmmmmmm (dgn muke kerek..)
Pastuh ader plak yg terbeliak bijik matenye, pelik kot sbb ader org sponsor..
Pastuh gatal la plak molotnye nk bertanye..
Maka akk pun terpaksa la bgtau kat sini - BIARLAH RAHSIA.. hahahaha...
Xder la, xder maknanye nk berahsia2 dgn korang dik oiii...
Cuma bukan skrg la akk nk bgtau saper gerangan tubuh bdnnye
Yelah, tunggu la tubuh badan akk nih dibaluti PB tuh dulu...
Baru la sonok nk announcekan nama org itewwww (comelkan kalo word ader 'ewww..ewwww' tu.. buekk!)
So, tunggu je next2 entry psl first mission akk tu. full stop.

Sekarang ni akk nak ckp psl next mission akk yg sbnrnye dh lame dh jd impian cuma blom kesampaian lg
Tapi kali nih mgkn jadi kot.. sbb dh x larat dh nk berkompromi dgn kulit muke yg dh seakan2 wallpaper ni..
Mcm2 corak dh naik ni.. hmmmmmm...
Al-maklumlah.. umor bukannye sweet 17 ke ape lg, dh hampir2 pertengahan 30-an kan..
Dah start la timbul masalah tu, masalah ini.. runsing kepala akk mikirin...

Akk mmg la bkn jenis korang2 yg pakai full range of skin care product tau..
Siap ader cleanser, toner, moisturizer, serum, day & night cream + etc. tu kan...
Akk juz pakai ni je, x kire mase.. asal bersih dr mekap je..
NIVEA Whitening Foam je
 Selain pada tu akak suke la mkn buah oren, kan ader Vitamin C yang baik utk kulit..
X pyh la nak g cucuk2 mcm saper tuh.. alarr.. retih tu, mak si fila ferry, eh! kila ferry.. hahaha
Makan je buah oren nih byk2.. kan...
Ni buah oren sendiri potong ni..
Kalo dulu, x pyh pakai itu ini sbb kulit muke cun je, jerawat pun x berani nk huloq sbb takut kene sumpah. Best sgt2. Smpai ramai la yg mintak petua.. tp yelah, mane ader petua.. anugerah kot.
Tapi itu dulu la.. skrg nih dh 3 series ni, mcm2 komplikasi dh kuar nih.. sabo jelah
 
 Sebab tu la aku nk try bende nih... OLAY REGENERIST

Biler nak start ni.. mgkn mggu dpn.. :-)
Nanti aku nak tgk, kulit aku amik mase baper lame utk bertindak balas dgn product ni
sbb kulit aku nih jenis degil sebenarnye..
bukan aku x penah try set bagai2.. mase remaja dulu la..
tp lagu tuh la jugak rupa kulit aku.. bleaching bagai nk rak, tp x putih pun!

HINDI SONG #02

Ho Gaya Hai Tujhko To dari filem DDLJ

Friday, November 25, 2011

HINDI SONG #01

Kalo korang nak tau, aku adalah peminat hero & heroin ni..
Shahrukh Khan & Kajol - the best la.. coupling yg paling seronok aku tgk kalo dorang berlakon
Memang ader chemistry.. sgt2!!
Dan filem dorang yg sgt2 aku suke dari mule filem tu kuar (1995) smpai la ke hari ni adalahh....
"DILWALE DULHANIA LE JAYENGE"

Korang tau x aper maknanye tu?
Jap aku nak google.. aku dh penah tau dulu tp ala2 ingat x ingat je...
Haaa... makna dlm bahasa omputih ialah "The Brave-Hearted Will Take the Bride"
Senang citer, "Si Lelaki Gentleman Tu Bawak Lari Pengantin Pompuan" kot.. hehehe  

So, aku akan post semua lagu2 dalam filem tu untuk korang layan...
Tapi bkn sekali harung la, one-by-one la kan... igt aku xder keje lain? huhuhu

Permulaannye... kite layan VC nih... Ni mase dorang blom start bercinta bagai nk rak lg..
baru kenal2-kenalan.. smpai lps tuh terbercinta..
Tajuk lagu nih : Zara Sa Jhoom Loon Main... LAYANNN....

Hadiah Harijadi Yg Tertunggak

Disebabkan ketagihan aku nk makan laksa.. 
Maka malam tadi keluarlah kitaorg sefamily membawa diri ke Jln 223, PJ
Ajak la sekali mak buyung yg comel waima adik aku yg tgh pegnen 15 mggu tu
Syg x snap gambo dia plak.. kalo x bleh la korang tgk perut dia yg cute tu.
(x sabo nk tggu bby dia kuar.. huhuhu :P)

Yang ader cume gambo aku ngan bb farysh mase tgh tggu lif nih.
Tp skrg nih, aku bukan nak citerkan pasal acara makan2 kat sane tu
Tapi aku nak citerkan yg aku dpt birthday present yg tertunggak dr adik aku tu..
Tadaaaaaaaa.... mekap set Estee Lauder + Kerongsang Black Pearl. 
Suke sangat2!!!! Mekasih dik....


































Cume skrg nih aku terpikir2, biler la nk start pakai PB nih..
Macam yg aku war-warkan dlm entry aku INI.
Mcm teragak2 plak nk pakai sbb mcm renyah sket kot
Tapi xper, nk cantik kan... harus lah kuatkan semangat. ;-)

So, mgkn next week la aku start...
Tunggu perkembangan proses pengecutan aku nanti ye...
Adios!

Thursday, November 24, 2011

Mari buat telur kaler2.. nice!

 Jom2 buat telo kaler2.. cantik u.. leh serikan lagi nasi lemak yg kite buat. huhuhu
Aku dpt email dr sorang member ni.. so, aku share kt sini.. jom layannn!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Cantik kan?? kalo bdk2 tgk, confirm tercangak2 nk makan sbb nk tau rs caner. ;-)