Monday, September 26, 2011

HOPING FOR A GIRL...

Kita dh byk dgr petua2 dari org tua2.. dari internet... dari org tu, dari org ni psl nk conceive abak lelaki or anak perempuan kan..
Ape kata kite tgk tips dari pakar bidan yg tersohor ni.. Dr. Hamid Arshat

Tips dari beliau :-
 
KALENDER KESUBURAN BULANAN (cth;sekiranya haid jatuh pd 1hb)

Hari Haid : 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 (10hari)
Hari Subur (Anak Lelaki): 11,12,13,14,15,16,17 (7 hari)
Hari Subur (Anak P'puan): 18,19,19,20,21,22,23 (7 hari)
Hari Tidak Subur: 24,25,26,27,28,29,30 (7 hari)

Berdasarkan kalender diatas Puan bolehlah sesuaikan dengan tarikh terakhir haid Puan bagi mendapatkan tarikh yang sesuai untuk bersama suami bagi mendapatkan anak perempuan.

Sekiranya haid Puan jatuh pada 23hb, maka sesuaikan dengan kalender tersebut di atas. Tulislah tarikh tersebut dengan tulisan kecil di bahagian atas kelender tersebut, supaya Puan mendapat tarikh yang sebenar untuk bekerja keras (bersama suami).

Walaupun masa haid Puan hanya selama 6 atau 7 hari, tetapi telur akan mula berfungsi selepas hari ke 10.

Jadi pada hari ke 11 hingga 17 (Puan di dalam keadaan subur yang amat sangat dan kemungkinan untuk mendapat anak L (lelaki) adalah cerah.

Mulai tarikh 18 hingga 23, adalah hari-hari untuk mendapatkan anak perempuan. Untuk itu, saya sarankan agar Puan menggunakan masa (tarikh) ini sebaik mungkin untuk mendapatkan anak perempuan.

Bila tiba pada hari tidak subur di atas 24 hingga 25 (lagi seminggu nak period) puan akan rasa sakit2 badan, sakit kepala dan moody. Itu salah satu tanda puan akan didatangai haid dalam masa seminggu dan masa Haid semula akan jatuh pada 30hb (selalunya akan tercepat atau selewat sehari)dari tarikh period terakhir.

Sila Rujuk Carta Ovulasi ni...


Hmmm... pesanan utk diri sendiri - kena la berusaha keras lagi dan yg paling penting kene tengok kalendar tuh betol2 kan..
Seriously aku akan cuba sedaya upaya plan elok2 utk dptkan lagi sorang baby.. last nih!
and of course nak baby girl...

Tapi kalo dapat twin baby girl, laaaaaaaaaagi best kan? ihikkk!*** aku menggelabah sket bln nih sbb cik P aku x kunjung tiba wpun dh tiba waktunye.. ADAKAHHHH??
*** tapi, kelmarin, persoalan aku terjawab... huhuhu - CIK P SUDA MALI... hikhik

No comments: